1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to grupa zaburzonego wchłaniania wywołany genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w produkcie. Chleb bezglutenowy. Typowym objawem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem ludzie z nietolerancją skazane są na zrezygnowanie z ulubionych posiłków Niekoniecznie?. Można wyszukać na rynku gotowe zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by delektować się smakiem pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego życia bez chleba w sposobie odżywiania się.
Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką mieszankę do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Bochenek Aztec to chleb bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Istotnym składnikiem chleba Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa skrobia z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

• skrobia ziemniaczana
• skrobia modyfikowana z tapioki
• mielone ziarna słonecznika łuskanego
• mąka z opuncji figowej nopal
• dekstroza
• sól
• guma guar (zagęszczacz)
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• mielony kminek
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie zawiera też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb i pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osób z celiaką i nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku chleba Aztec to 500g proszek, który trzeba delikatnie wymieszać przed otwarciem torebki. Z kolei zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Z kolei wyjmujemy masę, delikatnie mieszamy i formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do foremki na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez 60minut. Po tym czasie nasz pieczywo jest gotowe.
Chlebek wyciągamy chrupiący i pyszny. Jest prosty w przygotowaniu i sprawdzony dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go upieczesz, to obiecuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Najtrudniej było mi zrezygnować z chleba. Z każdej strony słyszałem, że nie mogę, bo skrobia to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zaskoczenie, gdy żona do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę wychwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi łatwo oraz szybko, to smak chleba zadowolił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Dodaj komentarz