1. Chleb bezglutenowy Italian – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Italian

Chleb bezglutenowy Italian

Przy nietolerancji glutenu najskuteczniejszym lekarstwem na tę dolegliwość jest dieta bezglutenowa. Na szczęście w dzisiejszych czasach przy nietolerancji glutenu nie jest konieczne rezygnować nawet z pieczywa, wystarczy tylko znaleźć najbliższy dla naszego ulubionego smaku zamiennik.
Dziś zaprezentuję Ci mój ulubiony chleb bezglutenowy. Chleb, który bez trudu sama przygotujesz, ponieważ na opakowaniu mieszanki chlebowej wszystko jest jasno i skrupulatnie opisane.

Chleb z włoską nutą Italian

Mieszanka do wypieku tego chlebka zamknięta jest w 500 g torebce. Jest to pełnowartościowa mąka z amarantusa, bez barwników, bez aromatów i bez konserwantów. Produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób dotkniętych celiaką, czy też nietolerancją glutenu. W składzie produktu nie znajdziemy zbóż zawierających gluten (pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu i kamutu) i produktów ich pochodzenia.

W składzie mieszanki zawarte są:

Chleb bezglutenowy Italian• skrobia kukurydziana
• skrobia ziemniaczana
• mąka z amarantusa
• skrobia z tapioki
• kawałki suszonej cebuli
• kawałki suszonych pomidorów
• guma guar (zagęszczacz)
• sól
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• bazylia suszona
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
• dekstroza

Przygotowanie chleba Italia:

Mieszankę do wypieku chleba należy przesypać do żaroodpornego naczynia, dodać 5 g suchych drożdży i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy 340 ml letniej wody i wyrabiamy za pomocą miksera przez 10 minut, na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika, w celu urośnięcia masy. Pozostawiamy masę w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i kształtujemy bułeczki (jeśli zamiast chleba chcemy przygotować bułki), lub wlewamy masę do formy na chleb. Następnie, przygotowaną w ten sposób masę, odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze powiększyła objętość, a następnie pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie możemy cieszyć się włoskim smakiem chleba bezglutenowego.

Smak tego chleba, dzięki bazylii i pomidorom, przywołuje na myśl słoneczną Italię, stąd też jego nazwa. Możemy bez obaw podawać go osobom chorym na celiakę. Wypiekanie chleba w domu może stać się też wspaniałą tradycją i przywoływać najcieplejsze wspomnienia. Co więcej jest to tak łatwa czynność, że stanie się dla Ciebie przyjemnością. Już teraz Twoi bliscy nie muszą rezygnować z ulubionego smaku pieczywa, nawet wtedy gdy zmagają się z nietolerancją glutenu. Dzięki gotowym mieszankom do wypieku chleba bezglutenowego, dieta bezglutenowa nie będzie już takim wielkim wyrzeczeniem.

Chleb bezglutenowy Italia – recenzje:

„Bardzo się cieszę, że odkryłam tę mieszankę. Dzięki niej mogę rozkoszować się smakiem pieczywa, którego przy diecie bezglutenowej szczególnie mi brakowało. Ten smak bazylii i pomidorów…moje małe Włochy we własnej kuchni”.
Kasia 27 lat

„Mój chory na celiakę synek najgorzej przeżywał rozstanie z ulubionymi bułeczkami. Odkąd odkryłam mieszankę Italia nie dość, że ma ciepłe bułeczki kiedy tylko ma na nie ochotę, to jeszcze smakują jak jego ulubione bagietki z włoskiej restauracji”.
Marzena 35 lat

Dodaj komentarz