Kurkumina – źródło długowieczności

kurkumina

Kurkuma jest wieloletnią rośliną z rodziny imbirowatych rosnącą w Azji południowej. Wyróżnia się ona bardzo mocnym smakiem oraz zapachem.

Działanie medyczne kurkumy znane było przez Hindusów już od bardzo dawna. Kurkuma występująca także pod nazwą szafran indyjski – dodaje smaku, zabarwia potrawy oraz leczy. Kurkuma jest ponadto jedną z najlepiej zbadanych roślin, która wspomaga nasze zdrowie.

Atrybuty kurkuminy związanie są z zapobieganiem chorób  serca, nowotworom, chorobie Alzheimera. U tych, którzy jedli kurkuminę, zanotowano aż o 65 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca. Jak widać to prawdziwy eliksir długowieczności, który opóźnia starzenie się naszego mechanizmu. Skutecznie usuwa wolne rodniki poprzez bezpośrednie blokowanie ich działania. Potrafi również usuwać rodniki hydroksylowe, które uważane są za najbardziej reaktywne ze wszystkich wolnych rodników. Ponad to kurkumina pobudza aktywność własnych mechanizmów antyoksydacyjnych.

Kurkumina to niezwykła substancja, która pozytywnie wpływa na kości, stawy, spowalnia starzenie się naczyń w mózgu, przyczynia się do prawidłowego działania chrząstki stawowej, dobrze oddziałuje na trawienie a także wątrobę. Jej systematyczne przyjmowanie działa na zmniejszenie różnych objawów związanych z chorobami stawów i stanów zapalnych, w tym również reumatoidalnego zapalenia stawów. Ponadto obniża wysokoć cholesterolu. Efektywnie opóźnia lub nawet zapobiega dużej ilości chorób, które wiążą się ze zmniejszoną wraz z wiekiem aktywnością mózgu. Ulepsza pamięć, a oprócz tego przyczynia się do zwiększenia zdolności przyswajania nowej wiedzy. Warto wiedzieć też, iż kurkumina jest 8 razy silniejsza od witaminy E i C.

Kurkumina zawarta w kurkumie reguluje pracę komórek poprzez osadzanie się w błonach komórkowych. Z kurkumy wytwarzany jest BCM-95. To stuprocentowy czysty ekstrakt z kurkumy. Kurkumina funkcjonuje na poziomie molekularnym zatrzymując działanie białka, które przykłada się do powstawania nowotworów. Poprzez połączenie kurkuminy i olejku eterycznego z kurkumy zwiększyło się 6-8 razy działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki kurkuminie komórki nowotworowe są nieporównywalnie wrażliwsze na działanie chemioterapii przez co pozwalają na podawanie choremu niższych dawek leków.