Właściwości czosnku

W naszych domach używany jest od wielu wielu lat. Idealnie sprawdza się, jako przyprawa w kuchni, ale równie często używany jest, jako naturalny antybiotyk. Nasze mamy i babcie w okresach przeziębienia stosowały napój na jego bazie, mieszając go z mlekiem i miodem. Czosnek znany jest już od ponad pięciu tysięcy lat! Sprawdź, w jaki sposób możesz go wykorzystać.

Czosnek pochodzi z Azji, ale z czasem rozpowszechnił się na inne kontynenty. Obecnie możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów tej rośliny. Czosnek zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A. Roślina ta ma bardzo dużo zastosowań, oto kilka z nich.

Wzmacnia odporność

Nie bez powodu czosnek znany jest jako naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne a także przeciwgrzybiczne. Dzięki zamieszczonym w nim olejkom eterycznym, doskonale radzi sobie z infekcjami układu oddechowego. Dlatego warto konsumować go systematycznie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Mogą go zażywać dzieci, jak i osoby starsze.

Naturalny afrodyzjak

Mało kto pomyślałby, że czosnek mógłby być naturalnym afrodyzjakiem, a to ze względu na jego ostry zapach. A jednak tak jest. Od wieków czosnek używany był przez kobiety i mężczyzn, jako środek mający poprawić płodność. Z jakiego powodu nadano mu miano afrodyzjaku? Czosnek pobudza krążenie i wzmacnia ukrwienie narządów płciowych. Trzeba mieć jednak na uwadze, iż jego intensywny zapach nie jest dobrze kojarzony. Dlatego nie warto stosować go tuż przed samym spotkaniem.

Jak wyzbyć się zapachu czosnku?

To pytanie zadało sobie na pewno wiele osób. Jest to ciężkie zadanie, ale jest parę sposobów. Jeśli w kilka chwil chcemy usunąć zapach, możemy żuć zieloną część pietruszki, goździki albo miętę. Jeśli jesteśmy poza domem pomoże guma do żucia. Aby pozbyć sięDziała korzystnie na trawienie i łagodzi bóle menstruacyjne
Czosnek bardzo dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Wspomaga pracę jelit, zwiększa apetyt i korzystnie działa na wątrobę. Warto więc dodawać go do mięs jak również posiłków ciężkostrawnych. Czosnek jest także sprzymierzeńcem kobiet. Dzięki właściwościom rozluźniającym oraz przeciwskurczowym osłabia bóle miesiączkowe i uciążliwe napięcie. zapachu z dłoni, można wykorzystać sok z cytryny lub sól. W obu przypadkach należy pocierać wybrany produkt w dłoniach, a później obficie spłukać wodą.

Zastosowania czosnku

Można go jeść na surowo lub w postaci sproszkowanej. Na rynku dostępne są także suszone płatki. Dobrze jest dodawać go do potraw mięsnych, przystawek, makaronów lub sosów. Znakomicie komponuje się również ze szpinakiem. Przy obróbce cieplnej czosnku należy jednak uważać, aby go nie spalić, ponieważ wtedy traci swoje atrybuty i staje się gorzki.

Przeciwwskazania

Niewielka ilość osób jest świadomych, że z czosnkiem trzeba uważać. U niewielkiej grupy osób może powodować alergię albo migrenę. W dużych ilościach nie powinny konsumować go osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ może dojść do nasilenia ich działania. Czosnek w dużych ilościach nie jest również wskazany dla osób, które posiadają kłopoty z żołądkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *